Park ve yeşil alanı korumaya çalışırken kazıya yakalanan Aslı Kıyak: “Eşimin yardımıyla zar zor kurtuldum. Suç duyurusunda bulunduk”
Oktay YILDIRIM
Üsküdar’da bulunan Yeşilyamaç Sitesi sakinlerinin inşaatı için site giriş alanı, çocuk oyun alanı ve yeşil alan yapılması planlanan konut projesine direnirken başından hafriyat dökülen site yöneticisi Aslı Kıyak İstanbul’un ilçesi hakkında dava açıldığını, eşinin yardımıyla zorlukla kurtulduğunu söyledi. Kıyak, “Yıkım haberini duyunca kendimi doğrudan çocuk oyun alanının yanındaki buldozere attım. Çünkü çocuğum burada mı, yoksa bir yerlerde mi saklanıyor?” diye düşünerek ne olduğunu anlamadan kazıcıyı durdurmaya çalıştım. Kazıcı operatörü beni görünce yerden bir kepçe hafriyat alıp gülerek kafama döktü. “Tabii ki sorumlu firma ve çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Üsküdar’ın Yavuztürk Mahallesi’nde bulunan Yeşilyamaç Sitesi’nin ana giriş yolu, çocuk oyun alanı ve yeşil alanı, Huzzak Yapı adlı inşaat firması tarafından iki hafta önce iş makineleriyle yıkıldı. Lüks konut projesi yapmak üzere bölgeye giren firmayla karşı karşıya gelen site sakinleri, sürecin hukuka aykırı olduğunu savunarak yıkımı durdurmaya çalıştı. Ancak kolluk kuvvetleri olay yerine gelene kadar inşaat şirketi çalışanları yıkıma başlarken, site duvarları, yeşil alanlar ve çocuk oyun alanının bulunduğu alan iş makineleriyle yıkıldı. Yıkım sırasında kazıcıyı durdurmaya çalışan site yöneticilerinden Aslı Kıyak, hafriyat enkazının altında kaldı. Kıyak, sorumlu firma ve çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“KAZICI, KAZIYI KAHVALTIYLA BAŞIMA İTTİ: Olayın meydana geldiği gün evden çalışma günümdü. Daha sonra site yönetiminde olduğum için bana bir telefon geldi ve buldozerlerin siteye girdiği söylendi. O gün kızım yan tarafta oturan kız kardeşimin evindeydi ve kız kardeşim de yeğenimle birlikte kızımı parka götürecekti. Telefonu aldığımda aklıma ilk gelen şey kızım ve yeğenim oldu. Pencereye koştum ve buranın savaş alanına döndüğünü gördüm. Kendimi doğrudan çocuk oyun alanının yanındaki buldozere attım. Çünkü ne olduğunu anlamadan, çocuğum burada mı yoksa bir yerlerde mi saklanıyor diye merak ederek kazıcıyı durdurmaya çalıştım. Önüne geçip onu durdurmaya çalıştım ama beni görmezden geldi. Sonra kazıcı beni gördü ve yerden bir kepçe hafriyat alıp kafama döktü, gülerek.
AYNI KİŞİ BİZE KEPÇE SÜRDÜ: Şoktan dolayı çığlık atmaya başladım. İnşaat şirketinin adamları kollarımı çekmeye başladı. Kollarım morarmış, hastane raporlarında da var. İnşaat şirketinin adamları şantiyedeki diğer insanlara saldırmaya başladı. Kepçe kazıyı kafama döktükten sonra eşim gelip ellerinden aldı ve ne olduğunu anlamadan yol kısmına doğru ilerledik. Tıpkı kepçe gibi, hiçbir şey olmamış gibi bu sefer eşimle birlikte üzerimize doğru sürmeye başladık ve son anda kendimizi kaldırıma attık. İnşaat firmasının işçisi üzerimize doğru gelen dozer ve kepçeye ‘devam’ komutunu veriyordu. Bu kadar öldürücü ruha sahip birinin toplum içerisinde dolaşmaması gerekir. Dün yine karakoldaydım, bu kişi aranıyor. “Adaletin bir şekilde bulunacağına inanıyorum.”
Aslı Kıyak, mahkeme kararına rağmen bu şekilde bir sitenin duvarlarını yıkma cesaretini gösteren firmanın da cezalandırılması gerektiğini belirterek, “Ben halkım. Evimde nerede otursam basılıyor. Güveniyorum. Adalet ve hukuk içinde, tüm sorumluların cezalandırılmasını istiyorum.”
KONTROL MÜLKİYETİNE GEÇİŞ SIRASINDA BELEDİYE ARSALARIN YARISINI ALIR
Sitenin avukatlarından Arman Yılmaz, yıkımın hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“1.500 kişinin yaşadığı bu kooperatifte kat mülkiyetine geçmek için şahıslaştırma süreci başlatıldığında Üsküdar Belediyesi, kooperatifte uyulması gereken teknik esaslara uymadan yasal sınırı aşarak DOP (düzenleyici ortaklık payı) kesintisi yaptı. Belediye, içinde koru bulunan 100 dönümlük arsa için DOP kesintisi yaparak 46,8 dönüm arazi satın alarak 2794/4 nolu parseli oluşturdu. Bugün ihtilaf konusu olan konuyu kooperatif dışındaki hissedarlara devretmiş.Olaylar sırasında duyduğumuza göre bu 3 kişiden oluşan ortaklardan (hissedarlardan) biri hissesini Huzzak Yapı Ltd. Şti. adlı bir şirkete devretmiş. diğerleri ise “Belediyenin kat karşılığında sözleşme yaptığı iddia edildi. Belediyenin ortaklara tahsis ettiği bu parsel üzerinde sitenin ana giriş kapısı, altında yer alan sitenin elektrik, su, doğalgaz ve internet tesisatları, sitenin ana giriş yolu, çocuk oyun alanı ve çocuk oyun alanı bulunmaktadır. kooperatif tarafından yetiştirilen aşırı büyümüş ağaçların bulunduğu yeşil alan.”
PARSELASYON MAHKEME
Avukat Arman Yılmaz, Üsküdar Belediyesi’nin parselasyonun hiçbir aşamasında sakinlerin görüşünü almadığını belirtti. Yılmaz, “Yeni oluşturulan parsellerin mevcut sitenin ömrünü nasıl etkileyeceği değerlendirilmedi. Parsellemenin yanlışlığıyla ilgili onlarca itirazımız var ama haklılığımızın anlaşılması için bir tanesini ifade etmek istiyorum” dedi. : Yine bu hissedarlar ile ilgili güncel uyuşmazlığın konusu, yasal yapı yaklaşma sınırlarını aşan ve site içerisinde bulunan 2794/4 parseldir.Bloklardan biri olan A4 bloktan 1,5 metre başlıyor yani bina yapılması halinde burada bu blok sakinlerinin merdivenleri ve ana giriş kapısı bile ortadan kalkacak.Yani insanların evlerine giremeyeceği şekilde yapılan parselasyona karşı yasal hakkımızı kullandık ve imarın iptali için dava açtık. Parselleme sürecini “Biz dava açtık, bu dava halen Danıştay’da devam ediyor” dedi.
ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANINA SUÇ DUYURUSU
Huzzak Yapı adlı firmanın Üsküdar Belediyesi’ne başvurusuyla başlayan süreçte site avukatları olarak harekete geçtiklerini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeşilyamaç Site Kooperatifi olarak Üsküdar Belediyesi’nin bize gönderdiği ‘Gecekondu Kanunu’na göre kaçak yapıların yıkılması ve boşaltılması talebi’ yönündeki belgeye karşı İstanbul 13. İdare Mahkemesi’ne dava açtık ve bunun sonucunda biz de dava açtık. Başvuru nedeniyle davanın başında yürütmenin durdurulmasına karar verdik.Bu durumda hem Huzzak Yapı hem de Üsküdar Belediyesi’nin davanın sonucunu beklemesi gerekirken bu karar yerine mahkeme kararının etkisini ortadan kaldıracak. ‘Bu parselin tamamını etkileyen bir karar değil, mahkeme kararına rağmen burada ruhsat için çalışan maliklerin belediyemize bir zararı yok’ diyerek mahkeme kararına karşı ortak savunma yaptı. “Açıklamalar, açıklamalar, eylemler başlattılar. Bunun üzerine hem Üsküdar Belediye Başkanımız hem de karara imza atan diğer belediye görevlileri hakkında savcılık ve İçişleri Bakanlığı aracılığıyla suç duyurusunda bulunarak görevden alınmalarını talep ettik.”
KOVA OPERATÖRÜNE “CİNAYET TEŞEKKÜRÜ” İLE CEZAİ İLAN
Avukat Arman Yılmaz, kolluk kuvvetleri gelene kadar yıkımına devam eden Huzzak Yapı hakkında, kazıcı operatörün şantiye müdürü Aslı Kıyak’ı başından üzerine hafriyat dökerek öldürmeye teşebbüs etmesi ve diğer siteye yönelik saldırı girişimleri nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. vatandaşlar mağdur edildi.