‘TÜBİTAK bu yıl uzay teknolojilerinde söz sahibi olacak’
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, kurumun 2022 yılındaki çalışmalarını anlatarak 2023 hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜBİTAK’ın yenilikçi aşı ve ilaç ve tıbbi cihaz çalışmaları, akıllı konut çalışmaları gibi alanlarda özel bölümler, üniversiteler, araştırma altyapısı ve kamu Ar-Ge merkezleri dahil 100’den fazla paydaşı bir araya getiren Yüksek Teknoloji ve Sanayi İnovasyon Ağları platformlarını desteklediğini anlatan Prof. , “İlk Ay görevi için hazırlıklara başladık. Türk vatandaşımızı uzaya göndermek için sona yaklaşıyoruz. Türkiye’nin ilk denizaltı test altyapısını hayata geçirdik”ifadelerini kullandı.
Küresel risklerin getirileri ve teknolojinin hızlı gelişimi ile Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinde hızlı bir dönüşüm gözlemlediklerini vurgulayan Mandal, bu dönüşümle birlikte ortaya çıkan ihtiyaçları, küresel ve ulusal odağı, ekonomik ve sosyal faydaları dikkate aldıklarını belirtti. , takviyeleri ve Ar-Ge faaliyetlerini planlarken. getirilmiş.
2022’de 8 binden fazla Ar-Ge projesine destek
Stratejik önceliklerini Ar-Ge ve inovasyon süreçlerini çıktı ve etki unsurlarını dikkate alarak amaç odaklı yürütmek olarak belirlediklerini anlatan Mandal, şunları kaydetti:
Mandal, TÜBİTAK’ın 2013 yılından bu yana 2 yılda bir ‘TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve İnovasyon Konuları’ çalışması hazırladığını belirtti.
2022 yılında 2 bin 500’ü aşkın KOBİ, 3 bini aşkın işletme ve 177 üniversite ile toplamda 8 bini aşkın Ar-Ge projesine 2,5 milyar liraya yakın destek sağladıklarını belirten Mandal, şunları kaydetti: “Destek verdiğimiz akademi projelerinde 15 bin araştırmacı ve 14 bin 300 bursiyer görev alıyor”dedim.
2023 yılında TÜBİTAK’ın uzay teknolojilerinde söz sahibi olacağını belirten Mandal, 2023’ün ilk çeyreğinde Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü İMECE Uydusunu fırlatacaklarını bildirdi.
Mandal, Cumhuriyetin 100. yılında ilk milli ve yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya fırlatılacağını belirterek, Türkiye’nin dünyada haberleşme uydusu geliştirebilen 11. ülke olacağını söyledi:
Mandal, sektörün yeşil büyümesi için 2023 ve sonrasında yeşil ve dijital ikili dönüşüme yönelik kritik adımlar atacağını belirterek, Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası kapsamında demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik sektörlerinde faaliyet gösterdiğini belirtti. ve gübre sektörleridir. Yeşil dönüşüm ihtiyaçlarını yerli teknolojilerle karşılayacak projelere destek vereceklerini kaydetti.
“Hedef Türkiye’yi bilim insanları için bir çekim merkezi haline getirmek”
Salgın, savaş ve iklim değişikliğinin etkileri sonucu ortaya çıkan su, gıda ve elektrik sorunlarına karşı ülke güvenliğini sağlayacak projelere destek vereceklerini ve yürüteceklerini vurgulayan Mandal, şöyle konuştu: “‘Tek Sağlık’ yaklaşımı ile insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığını izleyen, önleyen ve iyileştiren sistemler oluşturacağız. Türkiye’yi dünyanın dört bir yanından bilim insanları için bir çekim merkezi haline getirmek için daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. “dedim.
TÜBİTAK’ın Türkiye’nin Yüzyıl Vizyonu kapsamında yürüteceği çalışmalara değinen Mandal, ‘2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ doğrultusunda ülkenin yeşil ihtiyacını karşılayacak çığır açan teknolojileri yerli olarak geliştireceklerini söyledi. gelişim.
Dünyayı değiştirecek temel buluşların ülkeden çıkması için tüm kaynakları seferber edeceklerini belirten Mandal, kuantum, sinirbilim, nanomateryaller ve temel bilimler gibi geleceğin teknolojilerini şekillendiren öncü araştırmalara ve temel bilim alanlarına büyük yatırımlar yapacaklarını bildirdi. nükleer fisyon.
Ülkenin uluslararası sistemdeki konumunu daha da güçlendirmek için bilim diplomasisini stratejik bir araç olarak kullanacaklarına işaret eden Mandal, şunları kaydetti: